Spot On

Het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen

Het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen (KCO) o.l.v. prof. dr. Luc Sels en prof. dr. Frédéric Dufays) is een samenwerkingsverband tussen de KU Leuven en de twee founding partners Cera en Boerenbond.

Het KCO heeft twee voorname opdrachten: wetenschappelijk onderzoek over vraagstukken die eigen zijn aan het coöperatieve model initiëren en uitvoeren en gelijkaardig academische onderwijs organiseren.

 

Warme oproep

De Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC) en het KCO werken op dit moment aan een onderzoek over de rol van leiderschap in coöperaties. Uit dit onderzoek zullen wij, (Belgische) coöperaties, dan kunnen leren welke leiderschapsstijl(en) we best gebruiken. Maar dat kan uiteraard alleen als wij, erkende coöperaties, deze enquête massaal invullen. Want anders zijn er geen resultaten uiteraard. Daarom een warme oproep om hier even tijd voor te maken.

De enquête bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de enquête bestaat uit een online vragenlijst van ongeveer 15 minuten.
Je hebt tot 10 november 2021 de tijd om de vragenlijst in te vullen.
Het tweede deel van de enquête wordt je begin december 2021 toegezonden.
We vragen zowel de CEO (of in coöperaties ook wel directeur, coördinator etc. genoemd) als de voorzitter van de coöperatie om de enquête in te vullen. Als je de CEO bent, start je de enquête hier. / Ben je de voorzitter, start dan hier de enquête
Doe dus mee aan dit onderzoek en maak kans op een cinematicket!

 

Postgraduaat in het coöperatieve ondernemen en management

Deze opleiding richt zich tot (potentiële) beleidsverantwoordelijken in coöperaties (bestuursleden en managers) die al een basiskennis over coöperaties hebben en deze kennis verder willen uitbreiden en theoretisch verankeren. Het doel van deze opleiding is om de beleidscompetenties in lijn met de bijzondere kenmerken van coöperaties verder te ontwikkelen.

Er zijn vijf modules:
• Fundamenten van coöperatief ondernemen en management
• Bestuur van coöperaties
• Coöperatieve financiering en impactboekhouding
• Strategie voor coöperaties
• Integratie en praktijk coöperatief ondernemen en management

Dit is de eerste universitaire opleiding over coöperatief ondernemen in Vlaanderen.
In 2019 studeerde een eerste lichting van zo’n 20 deelnemers af.

Data: 18.01.2022- 07.06.2022 - telkens op dinsdag
Plaats: Combinatie van online en ‘on-campus’ modules

Iets voor jou? Postgraduaat in het coöperatief ondernemen en management – Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (kuleuven.be)

 

Word jij de nieuwe coördinator van het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen?

Het departement Work and Organisation Studies, waarbinnen het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen gevestigd is, biedt een actieve en internationaal georiënteerde onderzoekomgeving. Zij zoeken een dynamische en gemotiveerde wetenschappelijk coördinator. Solliciteren kun je tot en met 20 november 2021.

Meer info

Zoeken

Newsletter