Home

Grand cru in coronatijden.

PostIt Edito 150x150Net als vorig jaar overheerste het coronavirus ook in 2021 ons dagelijkse leven.  Om de volksgezondheid te vrijwaren, ondergingen we met z’n allen bijna het hele jaar door weer een ongeziene reeks inperkingsmaatregelen. Binnen de NRC speelde ons overleg zich opnieuw grotendeels achter computerschermen af. Maar als we naar het resultaat kijken, dan was 2021 toch een grand cru!

Als een adviesorgaan zo sterk is al haar aantal leden, dan zit de NRC de komende jaren goed. Tijdens de vernieuwing van onze algemene vergadering nam het aantal leden fors toe. Ook in het nieuw samengestelde bureau konden we tal van nieuwe gezichten verwelkomen. Aan dynamiek zal het de NRC de komende jaren zeker niet ontbreken.

Niet dat die dynamiek in 2021 afwezig geweest zou zijn. Integendeel! In het verlengde van het vernieuwde Wetboek van vennootschappen en verenigingen dat de coöperatieve vennootschap op juridisch vlak eindelijk haar eigenheid gaf, formuleerde de Raad een unaniem advies om de erkenningsvoorwaarden naadloos op de universele ICA-principes te enten. Als onze voogdijminister ons advies volgt, dan hebben de erkende coöperaties voor het eerst in 150 jaar een coherent wettelijk kader. Strak genoeg om het onderscheid met andere ondernemingsstatuten te maken. Soepel genoeg om de rijke verscheidenheid van onze coöperaties volop te kunnen laten spelen.

Die verscheidenheid kwam ook aan bod in de drie e-seminaries die de NRC dit jaar organiseerde: een debat tussen de energiecoöperaties, een dialoog tussen de coöperaties in de distributiesector en een uitwisseling van goede praktijken met betrekking tot het (niet) uitkeren van reserves. Getuige uw vrij grote belangstelling op het moment zelf en de positieve reacties achteraf, kon u onze initiatieven best wel smaken.
Ten slotte wuiven we Pieter Verhelst (Boerenbond) uit als voorzitter van de NRC. Aangezien u bovenstaand jaaroverzicht met realisaties (alleen al in 2021) doorgelezen hebt, begrijpt u meteen dat ons dankwoord hier aan hem meer dan protocollair is!

Wij rekenen op u om op de ingeslagen weg verder te gaan en actief deel te nemen aan de activiteiten van de NRC en, waarom niet, om meer betrokken te raken bij haar organen door deel te nemen aan de verschillende commissies.
Nog meer samenwerking: dat is onze wens voor 2022 en de komende jaren.

Peter Bosmans
Voorzitter van de Commissie Communicatie

Zoeken

Newsletter