Spot On

Debat REScoops en FINcoops: geen vredespijp maar wel een beter inzicht in beide modellen

debat150x150

In de sector van de hernieuwbare energie is al jarenlang een fel debat aan de gang tussen de zogenaamde REScoops (burgercoöperaties waarvan de vennoten rechtstreeks investeren in hernieuwbare energie en er dus ook rechtstreeks eigenaar van zijn) en FINcoops (financiële coöperaties waarvan de vennoten onrechtstreeks investeren in hernieuwbare energie en dus geen rechtstreeks eigenaar van de projecten zijn).

Twistpunt: het al dan niet voldoen aan de coöperatieve principes en waarden zoals de open toetreding, de ondernemingsdemocratie en de onafhankelijkheid. Nu binnen de Nationale Raad voor de Coöperatie het debat geopend werd over een mogelijke aanpassing van de erkenningsvoorwaarden om nog dichter bij de ICA-principes aan te leunen, krijgt dit debat ook een intersectoraal karakter. Dus werd voor alle andere (erkende) coöperaties relevant.

Daarom organiseerde de Nationale Raad voor de Coöperatie op 28 januari een debat tussen de REScoops en de FINcoops over hun coöperatieve waarden en principes.
Omwille van de COVID-19 maatregelen moest dit debat gestreamd worden.

Wat het aantal deelnemers betreft was dit debat een schot in de roos: iets meer dan honderd geïnteresseerden schreef zich in; een tachtigtal deelnemers volgde het debat tot het einde. Voor de NRC is dat een record!

De vredespijp tussen de REScoops en de FINcoops werd niet gerookt. Maar dat is ook niet erg: niet elk meningsverschil berust op een misverstand dat met een goed gesprek uitgeklaard kan worden, soms is het gewoon een gevolg van sterk uiteenlopende visies.

En op dat vlak was het debat dan wel geslaagd. Konden binnen het tijdbestek van anderhalf uur niet alle ICA-principes uitgediept worden; dan kregen de toeschouwers zonder meer een beter beeld van de twee types coöperaties, hun respectievelijke visie op coöperatief ondernemen en het eigenaarschap over zon, wind en andere bronnen van hernieuwbare energie.

Je kunt het debat hier opnieuw bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=Sddnhsz8Oas

 

 

Zoeken

Newsletter