Coöperaties: toon en vertel wie je bent!

Stephan Olaerts 150x150In België hebben we sinds mei 2019 een rechtsvorm die exclusief is voorbehouden voor coöperatieve ondernemingen: de CV. Coöperaties, vandaag (allicht) actief onder de rechtsvorm CVBA, hebben tijd tot 31 december 2023 om zich aan te passen aan deze nieuwe coöperatieve rechtsvorm.

Dat met de komst van het WVV het aantal coöperatieve vennootschappen zal gedecimeerd worden, kunnen we voorspellen. Uit een proefschrift in het kader van het Postgraduaat in het Coöperatief ondernemen en management*, leren we dat er tot het begin van deze zomer, 138 CVBA’s werden omgevormd naar CV. Iets meer dan duizend CVBA’s vormden zich om naar BV, de nieuwe ‘default-rechtsvorm’.

De CVBA’s die zich niet omvormen, krijgen op 1 januari 2024 van rechtswege de rechtsvorm BV. Des te meer wordt het cruciaal dat de coöperaties zich ‘outen’ als coöperatieve onderneming, dat ze hun coöperatieve identiteit met trots etaleren en dat ze de rechtsvorm van de CV aannemen.

Coöperaties hebben een groot belang bij wetgeving die zorgt voor een gelijk speelveld met andere soorten ondernemingen en die hun specifieke kenmerken (h)erkent. Het bestaan van ondersteunende regelgeving kan de oprichting en versterking van coöperaties bevorderen en kan bijgevolg als motor voor duurzame ontwikkeling fungeren.

Mis daarom op 18 november ons seminarie niet over de gewestelijke en Europese maatregelen ten gunste van coöperaties. En laat alvast de Internationale Dag van de Coöperatie een start zijn van een brede campagne van en voor elke coöperatie: toon en vertel wie je bent!

Met coöperatieve groeten,


Stephan Olaerts
voorzitter


(*) “Wat blijft er nog over van de coöperatie onder het WVV? Analyse van de CV in het WVV: aantal coöperatieve vennootschappen en hun design”, een proefschrift van Lieve Jacobs in het kader van het Postgraduaat coöperatief ondernemen en management aan de KU Leuven (2022).

Zoeken

Newsletter