Happy #CoopsDay

2019 PieterVerhelst 2PORTRET150x150

Op 3 juli vieren we wereldwijd voor de 99ste keer de Internationale Dag van de Coöperatie. Nu het ‘rijk der vrijheid’ dichterbij komt, kunnen we ons voor volgend jaar dus opmaken voor een feestelijke 100ste verjaardag. We kijken op #CoopsDay vooruit onder het motto ’Rebuild Better Together‘. U las het al in de nieuwsbrief van oktober vorig jaar: “Het coöperatieve ondernemerschap kan mee het verschil maken in de uitrol van de relance die gericht is op onder meer zorg, groene energie, nieuwe mobiliteit, duurzame financiering, … Samen maken we de relance waar.”

Hierbij is onze diversiteit onze grootste troef. Een diversiteit die we beter in beeld willen brengen. Daarom werken we al enige tijd aan een uniform model van het ’Bijzonder verslag over naleving erkenningsvoorwaarden‘. We leggen het u graag voor onder de vorm van een enquête die u eerstdaags in uw mailbox aantreft om de gebruiksvriendelijkheid ervan af te toetsen. Neem er even de tijd voor. Later zal dat uw en alle andere erkende coöperaties meer tijd doen winnen eens we het uitrollen na de Algemene Vergadering in het najaar.
Het moet gezegd dat dit uniforme model van bijzonder verslag er niet was gekomen zonder de onverdroten inzet van Relinde Baeten, die ons te vroeg ontviel dit voorjaar. Overtuigd, kritisch maar ook praktisch en compromisbereid, benadrukte ze de noodzaak van en werkte ze mee om de diversiteit in het coöperatieve landschap over hoe de invulling van de ICA-principes gebeurt zichtbaarder te maken voor coöperanten en het brede publiek. We zullen haar zeer gedreven inzet voor de echte coöperatieve waarden en het geloof in het kunnen van de coöperaties missen in onze werking.

Het zou haar ongetwijfeld deugd doen te weten dat zich 62 kandidaten hebben aangemeld voor de Algemene Vergadering van de NRC om mee hun schouders te zetten onder een slagkrachtige werking. Hiermee overtreffen we ruimschoots het aantal leden dat zich in 2015 aanmeldde (46). Uiteraard zal dit de representativiteit en de slagkracht van de NRC ten goede komen. We kijken nu al uit naar de volgende stap: de samenstelling van het bureau. U vindt hierover alle info in deze nieuwsbrief. Hou zeker de deadline van 28 juni voor de kandidaatstelling in de gaten!

Hartelijk welkom aan alle nieuwkomers, met wie ik graag kennismaak tijdens een van de activiteiten die we in het najaar organiseren. Met de oudgedienden wordt het een prettig weerzien!

Pieter Verhelst
voorzitter

Zoeken

Newsletter