De portretten
L’adorée !
Brasserie du Renard, uit Pécrot in Waals-Brabant, is het resultaat van een droom. Een droom van een jonge ondernemer die kapitaal en overtuigingen wist te verenigen om zijn project op poten te zetten: het produceren van ambachtelijke bieren met respect voor sociale waarden.
De eerste mijlpalen
Brasserie du Renard is voor alles een droom die werkelijkheid geworden is. Een droom van Stéphane Vlaminck, bio-ingenieur/brouwer van opleiding, die de dingen niet graag alleen doet. «Het idee om bier te brouwen leeft al sinds ik 8 jaar was » vertelt de jonge ondernemer. Zijn verhaal is er een van vele ontmoetingen. Eerst die met Caroline, zijn echtgenote, die hij leerde kennen tijdens zijn studies. Zij steunt hem door dik en dun in zijn project. Dan die met ImpulCera, een vroegere oproep tot het indienen van projecten gericht op het detecteren en ondersteunen van projecten van ondernemingen in de sociale economie. « Zonder ImpulCera zou ik nooit de brouwerij hebben opgericht, want, als je project nog maar een idee is, zijn de eerste 5.000 EUR die je nodig hebt voor alle verdere stappen, zoals een business plan, moeilijk bijeen te sprokkelen »getuigt de brouwer.
Sleutelmoment
Wanneer hij voor een eerste keer over het programma ImpulCera hoort, werkt Stéphane tijdens de dag als scheikundeleraar en is hij ’s avonds amateurbrouwer… in zijn kelder. Hij introduceert zijn idee en wint een beurs voor een haalbaarheidsstudie. Dankzij de persoonlijke ondersteuning komt hij in contact met Brasserie de la Lesse, een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk. « Het is het tweede sleutelmoment van ons verhaal » herinnert Stéphane zich. « Zij hebben voor ons de deuren geopend en ons alle vrijheid gegeven. Daardoor konden wij onze recepten verder verfijnen en verschillende marketingoplossingen voor onze bieren testen».
Een ongelooflijke kracht

Naast de morele of soms technische ondersteuning van de coöperanten, vergeet Stéphane Vlaminck ook niet het belang van hun inbreng in het kapitaal. « We moeten er niet omheen draaien, we hadden deze privé-investeerders echt wel nodig om te kunnen starten. Omdat het de dag van vandaag vrij moeilijk is om de banken te overtuigen. Terwijl de mensen niet komen uit eigenbelang maar uit overtuiging».
Zoeken naar evenwicht
Op papier bestaat de onderneming al sinds begin 2015, maar het is pas in december 2016 dat de eerste bierkratten de nieuwe brouwerij verlaten. Al snel vinden de bieren ‘L’adorée’ en ‘La blondasse’ hun publiek, mede dankzij de hulp van de coöperanten die niet aarzelen om het te promoten. « In juni 2016 kon ik stoppen met lesgeven en in september kon ik beginnen met mezelf een loon uit te betalen» vertelt Stéphane. « Als we 1.000 kratten per maand bereiken, zullen we in financieel evenwicht zijn. Dankzij de rechtstreekse verkoop en de bieren die wij speciaal produceren voor amateurs of sportclubs moeten we dat cijfer zonder al te veel moeite kunnen bereiken. Het uiteindelijke doel is om tot 3.000 kratten per maand te verkopen. Dit is het maximum dat we kunnen produceren, met respect voor onze omvang en waarden. Eens we zover zijn, zal ik niet aarzelen om een deel van onze winst te investeren in andere projecten. Want dat is immers de zin van de sociale economie: het geld als hefboom gebruiken en niet als doel op zich!».

Meer weten: www.brasseriedurenard.be