De portretten

Partago toont de weg

Partago150x150In Vlaanderen staat een auto 95% van de tijd stil. Dat is niet anders in Gent. En ook daar zijn elektrische wagens de meest ecologische optie als je toch voor de auto moet kiezen. Daarom vatten enkele Gentenaars de koe bij de horens en richtten drie jaar geleden de burgercoöperatie Partago op.

Partago is de allereerste elektrische autodeelcoöperatie ter wereld, zowel voor particulieren, organisaties als gemeenten. En het initiatief deint uit naar Europa.

Oprichter en bestuurder Joachim Jacob coördineert er de dagelijkse werking: “Het draagvlak voor autodelen en de markt van elektrische auto’s nemen beetje bij beetje toe, perfect op maat van onze groeiende coöperatie.”

 

“We bieden elektrische deelauto’s aan van en voor onze coöperanten. Daarnaast ontwikkelen we software voor elektrisch autodelen. Die gebruiken we zelf en bieden we aan bedrijven en organisaties die elektrische deelauto’s ter beschikking stellen van hun medewerkers. Ook de steden en gemeenten vergeten we niet. We ontwierpen een traject om elektrisch autodelen op te starten, inclusief buurtavonden en testritten.” In zijn zoektocht naar de juiste ondernemingsvorm kwam Joachim al snel uit bij de coöperatie: “Ik kreeg de gouden tip dat als je betrokken gebruikers wilt, je hen (juridische) inspraak moet geven. Als coöperant van Partago cvba ben je mede-eigenaar van het wagenpark waardoor je er extra zorg voor draagt. Wij tellen effectief minder schadegevallen dan andere autodeelgroepen.”

Een partner voor de begeleiding bij het oprichten van hun coöperatie vond Partago bij de dienstverlening coöperatief ondernemen van Cera. Joachim: “Ook nu kan ik steeds bij hen terecht met vragen. En ik volgde bij Cera ook de opleiding voor bestuurders van een coöperatie.”

De gedrevenheid van Joachim vertaalt zich ook in zijn ambities voor Partago: “Binnen vijf jaar willen we in Gent 500 elektrische deelauto’s aanbieden, en in Vlaanderen mikken we samen met andere coöperaties op enkele duizenden.”

Partago wil Europees gaan met zijn app voor elektrisch autodelen en hevelt de IT-ontwikkeling over naar een nieuwe Europese coöperatie. Die wordt opgericht met vijf andere autodeel-burgercoöperaties uit Nederland, Duitsland en Spanje.

Zoeken

Newsletter