De portretten

BEES-Coop: een coöperatieve en participatieve supermarkt

BeesCoop 150x150Heb je al gehoord over Park Slope Food Coop? De documentaire over deze coöperatie in Brooklyn ging viraal op de sociale netwerken. Park Slope Food Coop is een coöperatieve supermarkt in New York waar de 16.000 leden iedere maand een aantal uur aan vrijwilligerswerk doen. Door de besparingen op de loonkosten die dit vrijwilligerswerk oplevert, kan de coöperatie kwaliteitsproducten aanbieden tegen betaalbare prijzen.

Onlangs lieten de oprichters van de Brusselse Ecologische en Sociale Coöperatie (BEES-Coop) in Brussel zich hierdoor inspireren. Het spreekt voor zich dat de nieuwe erkende coöperatie (nog) geen beroep kan doen op een even grote basis als haar voorbeeld in New York. Toch is ze er dankzij een eerste groep erg actieve leden al in geslaagd om het equivalent van een kleine kruidenierszaak met de naam Labo-Market te openen. Het is de bedoeling daarna te verhuizen naar grotere lokalen, die een echte participatieve en coöperatieve supermarkt waardig zijn.

“Met dit initiatief willen we opnieuw controle krijgen over wat we consumeren”, vertelt Enrico De Sanso, stichtend lid. “Het is een alternatief voor de bestaande supermarkten. Ons model is gebaseerd op de solidariteit en de actieve medewerking van de leden van de coöperatie. Deze werking steunt op een drievoudig engagement van de leden, die tegelijkertijd eigenaar, medewerker en klant zijn. Daarom is het niet de bedoeling zo veel mogelijk winst te boeken, maar te streven naar een financiële stabiliteit zodat het project op lange termijn succesvol is. In plaats van een dividend uit te keren, investeren we de winst om het project verder te laten evolueren.”

In het kader van de continuïteit van dit samenwerkingsproject aarzelt BEES-Coop niet om haar ervaring te delen met andere groepen van burgers die hun eigen voedingscoöperatie willen oprichten. Zo heeft de coöperatie haar software voor het beheer van de logistiek en de gegroepeerde bestellingen bijvoorbeeld volledig ontwikkeld in open source.

Momenteel telt BEES-Coop al 730 gezinnen die lid zijn. De werken voor de inrichting van de supermarkt starten binnenkort en de opening van de nieuwe vestiging is gepland voor eind 2017, met als streefdoel 1200 deelnemende gezinnen.

Meer weten: http://bees-coop.be/  - Contact: Enrico De Sanso - enrico@bees-coop.be

Zoeken

Newsletter