De portretten

K.Lyra Lierse: “grassroots” voetbal, dankzij de coöperatieve structuur

Lyra Ploeg 150x150Dat sectoren als hernieuwbare energie, landbouw, horeca, communicatie, … kunnen groeien en bloeien dankzij de coöperatieve structuur; dat wisten al langer. Sedert enige tijd kan ook het voetbal aan deze illustere rij toegevoegd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is voetbalclub K.Lyra Lierse, een erkende coöperatieve vennootschap - sociale onderneming (erkende CVSO). De initiatiefnemers kozen bewust voor de coöperatieve ondernemingsvorm als alternatief voor het gangbare model waarbij voetbalclubs de speelbal van één rijke eigenaar zijn.

De aandeelhouders zijn de supporters van K. Lyra-Lierse. En dat zijn vogels van divers pluimage: van bedrijfsleiders uit de regio die de club al jarenlang trouw ondersteunen tot individuele supporters en supportersclubs of vriendengroepen die samen een aandeel van de club aanschaffen. En speciaal soort aandeelhouder is evenwel het supportersorgaan, het Pallieter Supporterscollectief.

Het Pallieter Supporterscollectief beschikt, naast twee gewone aandelen, ook over een extra aandeel in een bijzondere categorie, het zogenaamde Gouden Aandeel. Hieraan zijn de identiteitskenmerken van de club gekoppeld, zoals het gebruik van het stamnummer, de clubkleuren, de naam en de speellocatie.

De coöperatieve structuur biedt inspraak aan alle vennoten over het beleid van de club. Tegelijk biedt dit Gouden Aandeel een sluitende en haast eeuwigdurende garantie voor de lokale verankering.

Dankzij de uitgifte van aandelen kan K. Lyra-Lierse haar financiële basis verbreden. De club voert een kapitaalsverhoging van 310.001 euro door die als hefboom gebruikt wordt voor de bouw van nieuwe tribunes en een speelveld en dit alles in een nagelnieuw sportpark. Al het manna hoeft dus niet van de overheid te komen.

Lyra-Lierse, da’s terugkeren naar de essentie van het voetbal als echte volkssport. En dan hoor je als club ook effectief in handen te zijn van de supporters. Zowel op als naast het veld doen we het zelf. Op eigen kracht. Met veel mensen samen. Onze slogan is ‘’t is uwe voetbal’, en die zetten we dankzij de coöperatieve structuur om in de praktijk, aldus de initiatiefnemers.

Zoeken

Newsletter