De portretten

Médor: kwalitatieve onderzoeksjournalistiek dankzij de financiële en morele ondersteuning van vele vennoten

MEDOR150x150

Na een sluimerend bestaan is onderzoeksjournalistiek zelf opnieuw actueel geworden.
In Vlaanderen kennen we al sinds 2010 Apache.be, een nieuwswebsite voor kritische en progressieve onafhankelijke journalistiek, gerund door De Werktitel, een erkende cv. En in Wallonië is Médor, ook een erkende coöperatie-sociale onderneming, sinds 2015 met haar trimestriële magazine een vaste waarde in het medialandschap.

Onderzoeksjournalisten hullen zich graag in een coöperatief jasje om zich te verzekeren van financiële en morele ondersteuning van een breed publiek. Dat is ook nodig want onderzoeksjournalistiek wil tegenwicht bieden aan overheden en bedrijven en trapt regelmatig op de lange tenen van de machtshebbers. Zo ook Médor, dat het eerste nummer van haar magazine meteen uit de rekken zag verdwijnen na een klacht van een farmaceutisch bedrijf.

De coöperatieve vennootschap-sociale onderneming Médor draagt de coöperatieve waarden hoog in het vaandel. De Algemene Vergadering bestaat uit twee soorten vennoten: de oprichtende vennoten en de later toegetreden vennoten. Beslissingen worden genomen met een gekwalificeerde meerderheid: pas met instemming van beide groepen is een beleidsvoorstel aanvaard. Ook hanteert men het principe van ’1 man/1 vrouw = 1 stem‘, winsten worden bij voorkeur geïnvesteerd in het journalistieke project, de Algemene Vergadering heeft de bijkomende bevoegdheid om de begroting goed te keuren, enz. Ook gaat de coöperatie er prat op het eerste Belgisch tijdschrift te zijn dat helemaal gerealiseerd wordt met vrije software.

Een aandeel kost 20 euro en voor 90 euro ontvang je vier nummers van het tijdschrift en krijg je bovendien toegang tot de archieven.

www.medor.coop

Zoeken

Newsletter