De portretten

GameChangers cv

GameChangers 150x150Coöperaties hebben de eigenschap te ontstaan waar een maatschappelijke nood opduikt.

Met GameChangers is dat niet anders. Deze coöperatie focust zich op problematisch gamegedrag, iets wat de laatste jaren vaker bij jongeren voorkomt. De coronapandemie beschouwden zij als een kans om de zaken anders aan te pakken.

Gamen is een hobby zoals een andere en verschaft heel wat jongeren plezier en ontspanning. Het is helaas ook een vrijetijdsbesteding waarin sommigen zichzelf verliezen. 3% van de Vlaamse jongeren mag je als verslaafd categoriseren, terwijl 11% latent problematisch gamegedrag vertoont.

Daarom dat Matthias en Bavo met Gamechangers op de proppen kwamen met, een uniek project in de Benelux en zelfs in Europa. Ze bieden hulp aan als ervaringsdeskundigen; ook zij hadden vroeger met problematisch gamegedrag te kampen.
Matthias bereikte al meer dan 23.000 jongeren en staat in contact met verschillende welzijnsorganisaties om naar door te verwijzen wanneer dat nodig zou zijn. Bavo van zijn kant is psycholoog en verzorgt het psychologische luik van de begeleiding.

De keuze voor een coöperatie was voor GameChangers evident. Zo kunnen jongeren en ouders nog veel meer betrokken worden en bijvoorbeeld een steentje bijdragen op een event of op financieel vlak. Uiteindelijk moet er een community ontstaan, waar gameverslaving én de oplossingen ervoor centraal staan.

Voor de pandemie boodt GameChangers een scala van activiteiten aan: lezingen voor grote groepen op scholen en workshops in kleinere groepen. Jongeren konden op gesprek komen en sessies volgen met hun ouders, om de problematiek beter te begrijpen.
Zolang de pandemie aanhoudt, zijn veel van deze face-to-face activiteiten natuurlijk niet meer mogelijk.

Toch bleven Matthias en Bavo niet bij de pakken zitten. Ze riepen een online platform in het leven als alternatief voor hun sessies en lezingen. Geïnteresseerden kunnen zich hierop abonneren. Dit platform bevat bovendien multimodale inhoud in de vorm van video’s, beelden, visuals en tekst. Zo doorlopen de jongeren en hun ouders hetzelfde traject als bij een lezing of een sessie. Veel sessies zijn nu digitaal, in plaats vanop locatie bij GameChangers.

Toch genieten contacten in het echte leven nog altijd de voorkeur voor Matthias. Zo merkt hij soms hoe jongeren voor hun scherm afdwalen en eigenlijk op een ander tabblad met iets totaal anders bezig zijn dan met hun sessie. Wanneer je hen in levenden lijve ontmoet, heb je dat probleem natuurlijk niet. Daarnaast trek je deze jongeren zo uit hun verslavende comfortzone, namelijk het beruchte computerscherm. Naar buiten gaan, in de reële wereld, is uitermate belangrijk voor hen.

Zo toont de coöperatie GameChangers hoe creatief en veelzijdig het coöperatieve model is in crisistijden. Bovenal helpen ze vele jongeren er weer bovenop en willen ze door het coöperatieve model een brede community vormen.

Meer info: https://gamechangers.be/

Zoeken

Newsletter