De portretten

Oak Tree Projects: bijzondere huizen voor bijzondere mensen

OakTree Logo150x150Oak Tree Projects is een bijzondere coöperatie, voor een bijzondere doelgroep. Deze jonge sociale onderneming, opgericht in juli 2017, bouwt mee aan een betaalbare en inclusieve samenleving. Samen met de ouders, sympathisanten en de bewoners bouwen zij meerdere Oak Tree huizen, telkens in cohousingprojecten van 10 tot 40 woningen, waar vier tot vijf volwassenen met een ondersteuningsvraag begeleid zelfstandig kunnen wonen. Een inclusiehuis in een cohousingproject biedt de bewoners een toekomstperspectief in een warme woonbuurt, waar ze onafhankelijk kunnen leven met de nodige ondersteuning en aanwezigheid van een sociaal netwerk van buren met of zonder beperking.

De volledige werking van Oak Tree Projects is gebaseerd op de participatie van de bewoners en hun netwerk in de organisatie, vandaar de evidente keuze voor het statuut van coöperatieve vennootschap. De bewoners, hun netwerk en externe investeerders participeren financieel in de coöperatie, zodat ze voldoende eigen kapitaal kunnen verzamelen voor de aankoop van de woningen. Ze worden ook betrokken tijdens het hele bouwproces en kunnen mee vorm geven aan hun woning. Zij nemen deel aan de vergaderingen van de cohousinggroep en worden zo betrokken bij de toekomstige buurtwerking. Als aandeelhouder van Oak Tree Projects nemen zij deel aan de jaarlijkse Algemene Vergadering en kunnen zij tot twee bestuurders afvaardigen. Deze vorm van samenwerking vindt Oak Tree Projects een enorme meerwaarde: “We krijgen onmiddellijk feedback, zodat we onze dienstverlening steeds kunnen verbeteren”.

oak tree projects 160x120  oak tree projects2 160x120

In december 2019 opende Oak Tree Projects een eerste woning in Essen, in het cohousingproject Qville. Hier kunnen vijf bewoners met een zorgvraag begeleid zelfstandig wonen. In Wijgmaal wordt in de zomer van 2020 een tweede woning opgeleverd voor vier bewoners. Daarnaast staan nog 14 andere projecten in de steigers. Deze woningen kunnen samen 67 bewoners huisvesten.
De ultieme droom van Oak Tree Projects: “Wij dromen van een betaalbare inclusieve maatschappij. Wij willen niet passief wachten op een oplossing, maar we willen onze handen uit de mouwen steken en ons steentje bijdragen, samen met onze coöperanten”. 

Meer weten: https://www.oaktreeprojects.be/ 

Zoeken

Newsletter