Nieuws

Circulair en coöperatief bouwen en wonen: van droom naar daad.

Thomas Rau150x150We beleven vandaag crisis na crisis: het klimaat, Covid, oorlog, energie, wonen, … Het bestaande systeem kan niet langer een volhoudbaar antwoord bieden op onze behoeftes. De stelling van Thomas Rau is dat het net deze crisissen zijn die ons zullen verplichten ons gedrag te veranderen, naar een betere wereld.

In deze opname neemt Thomas je mee op een mentale reis, waar hij onze weerstand tegen verandering duidt. Hij is architect en een radicale bouwmeester, die volop inzet op circulariteit, want dat is het opzetten van een nieuw systeem dat we dringend nodig hebben. Wij moeten onze relatie met de dingen herdenken en herijken, bij voorkeur vanuit onze vrije wil. En wat betekent dat voor innovatie, voor economische groei en voor de manier waarop producten worden gemaakt en hoe wij bouwen?

Thomas Rau wordt ingeleid door Stephan Olaerts, directeur bij Cera. Stephan gaat dieper in op de resultaten van het grote Cera-onderzoek rond wonen, dat ons leert dat de wooncrisis bij de Belg leeft en dat wooncoöperaties een uitweg kunnen bieden. Wooncoöperaties kunnen tegemoetkomen aan verschillende pijnpunten in de woningmarkt. Ze maken wonen betaalbaar, kwaliteitsvol en bereikbaar voor een breed publiek. Daarnaast kunnen ze ook een oplossing bieden aan de klimaatuitdagingen en zorgnoden. En de Belg heeft hier wel oren naar, zo blijkt uit het onderzoek.

Tot slot maakt Peggy Totté van Architectuurwijzer de verbinding tussen de lezing van Thomas Rau en de wooncoöperaties. De laatste tien minuten is er tijd voor vragen uit het publiek, dit waren de meer dan 500 mensen die zowel live als online deelnamen aan de Horizon 2050 lezing in september 2022


Meer weten

Zoeken

Newsletter